Madeira – Ostrov chuťových dobrodružství a kulinářských perel

Pojďte objevit tajemství madeirské kuchyně a jejích neodolatelných pochoutek!

Vítejte na slunečném ostrově Madeira – v nekonečném ráji nejen pro chuťové pohárky a kulinářské dobrodružství! Tato malebná portugalská perla nabízí nejen nádhernou přírodu, ale také jedinečnou a lahodnou kuchyni. Připravte se na více než jen klidné pláže a krásné výhledy – vaše chuťové buňky zde dostanou pořádný trénink!

  • Espetada – pokud máte rádi grilované maso na špici, Madeira je pro vás nebe na zemi! Tradiční espetada obsahuje kousky hovězího masa obalené v soli s česnekem, které se grilují nad ohněm na vavřínovém proutku. Zachovává se tak jeho přirozená chuť a šťavnatost. Vavřín dává specifickou chuť. Skvělé na tom je, že můžete své espetady dělat i na veřejných grilovacích místech, kde je k dispozici většinou i pitná voda – po celé Madeiře, a tak si udělat úžasný piknik s výhledem do hor nebo na oceán. Espetada nesmí chybět na žádné madeirské feste 🙂
  • Polvo à Lagareiro – užijte si nevšední chuťový zážitek s chobotnicí, která je pečená v peci s olivovým olejem a výpečí. Díky této kulinářské specialitě si výborně osaháte, co znamená „měkké jako máslo“. Osobně tedy dávám přednost studenému salátu s chobotnicí, ten tu umí taky výborně.
  • Bolo de Caco – když si řeknete „chleba“, Madeira řekne „Bolo de Caco“! Tento měkký a česnekem provoněný chléb je lahodným společníkem k mnoha pokrmům. Česnek je tu hojně využívaný v kuchyni, místní se nebojí ho použít a kladou důraz na intenzivní chuť. Jeho zdravotní význam asi netřeba vypisovat.
  • Prego – varianta pro případ, že je velký hlad 🙂 V ceně 4 – 6 EUR (aktuálně) se nají někdy až dva lidi, jak je to syté. Bolo do Caco s hovězím steakem a ve variantě „especial“ plus vejce, rajče, sýr, salát, prostě taková „placatější“ varianta hamburgera. Doporučuji spíše místní bary a restaurace než turistické, kde jsem často narazila na vysušené maso ….
  • A čím tak lahodné jídlo zapít? Madeira je nejen proslulá svými víny, ale také nabízí vynikající ponchu.
    Tenhle tradiční nápoj je vyrobený z cukrové třtiny, medu, limetkové šťávy a pálenky. Dá se ochutnat v různých variantách, například s ovocnými příchutěmi, a je ideálním způsobem, jak zakončit skvělý večer na Madeiře.
  • Vlastně každá má návštěva z řad přátel si nenechá ujít se mnou na ponchu zajít 🙂 a hledají způsoby, jak si tenhle nápoj odvézt do Čech 🙂 většinou totiž přilétají s malým kabinovým kufříkem.
    Můžete se tedy pokochat nejen jedinečnými výhledy, ale také si užít výtečný drink! Doporučuji jej s ledem a chutná mi s maracujou.

Připravte se na ještě více kulinářského dobrodružství na ostrově Madeira, kde ochutnáte mimořádně lahodné pokrmy, které budou těšit vaše chuťové buňky až do nebezpečných výšin blaženosti!

  • Espada – jste připraveni na něco opravdu nevšedního? Madeira je domovem unikátní ryby zvané espada, která žije v hlubokých oceánských vodách. Tahle ryba má charakteristický vzhled s dlouhým černým tělem a mohutnými zuby. Místní kuchaři si s ní ovšem poradí a připravují z ní neodolatelné pokrmy. Nejznámější je „Espada com banana,“ což je filet z espady podávaný s grilovaným banánem a další přílohou. Přestože se může zdát jako nezvyklá kombinace, věřte mi, že je to mistrovský kousek, který byste měli zkusit!

    A když už se vydáte na tento kulinářský zájezd, pamatujte, že na Madeiře si lidé nechávají na závěr místo na dezert – nezapomeňte ochutnat jejich sladké a lahodné dortíky, které vás zcela jistě dostanou na „kulatý štamprlík“!
  • Bolo de Mel – pokud máte rádi sladké pochoutky, nemůžete minout Bolo de Mel. Tato tradiční medová buchta se vyrábí z medu, ořechů, rozinek a sušených meruněk. Každá rodina na Madeiře má svůj vlastní recept a chutná každá trochu jinak. Bolo de Mel je ideální jako suvenýr nebo dárek, abyste si domů odnesli trochu madeirské sladkosti.
  • Pastel de Nata – ačkoliv Pastel de Nata původně pochází z Portugalska, je oblíbeným dezertem i na Madeiře. Tyto malé, krémové koláčky z listového těsta a vanilkové náplně jsou oblíbené mezi místními i turisty. Doporučuji je ochutnat ve slavné místní pekárně nebo kavárně, kde se věnují tradičnímu pečení tohoto dezertu.

Toto jsou jen některé z pochoutek, které vás čekají na Madeiře. Místní kuchyně je plná překvapení a originálních chutí, které si rozhodně zamilujete.

Madeirská kuchyně je jedinečná kombinace čerstvých mořských plodů, mas, exotických koření a lahodných sladkostí. V obchodech vás i mile překvapí ceny a velmi často i v restauracích v porovnání s českými cenami. Zkuste všechny tyto pokrmy a nápoje a zažijte kulinářské dobrodružství na této nádherné portugalské sopce uprostřed Atlantiku. Na Madeiře se jednoduše vaří srdcem, a to je to, co vám zanechá nezapomenutelné zážitky a spokojený úsměv na tváři!

Celý dospělý život plní především dvě role: vždycky propojovala podnikání s rodinným životem. Je šťastnou mámou 2 + 1 a v roce 2022 se pro ni a její rodinu stal život na ostrově vášní. Podařilo se jim vybudovat ZÁZEMÍ na magickém ostrově. Je autorkou eBooku #MadeiraDream - Vytvořte si ZÁZEMÍ na ostrově aneb získejte "NEFÉR" náskok před ostatními. Pomáhá lidem najít jejich vlastní kousek ráje uprostřed Atlantiku 🌴. Pomáhá lidem s laskavým srdcem, láskou k přírodě, svobodnou, kreativní myslí a pozitivním přístupem k životu. Lidem, kteří sní o svém 🏡 na 🏝! Její příběh najdete ZDE
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů