V čem je emigrace v 50+ úžasná?

Stěhování do zahraničí bylo a stále je pro nás vzrušující a obohacující zkušeností. I když to pro nás znamenalo a stále znamená mnoho jedinečných výzev, tohle rozhodnutí nám nabídlo také řadu příležitostí pro osobní růst a nový začátek / restart v novém krásném prostředí.


Jaké jsou výhody života v zahraničí ? 
Některé z největších výhod života v zahraničí nejsou až tak viditelné. Pokud žijete konkrétně na Madeiře, okamžitě viditelná je nádhera přírody a příjemné klima (v kteroukoli roční dobu). Na Madeiře je relativně snadné zachytit viditelné výhody života na ostrově. Pocíte, jak chutná relax na kamenných plážích, (bonusem pár písečných), zažíváte úchvatné východy i západy slunce v jejích horách i u oceánu. Na Madeiře se nabízí skvělé a zdravé jídlo a žijí tu jedny z nejmilejších lidí na světě. To všechno jsou jen některé výhody, které si tu každý návštěvník turista i rezident může užívat.

Pominu-li výhodu růstu v jazykové oblasti, nemohu opominout osobní růst díky překážkám, které bylo a je potřeba překonat pro běžné působení v nové zemi jako je legislativa, podnikání, daně nebo zapojení do komunit.

Kdo se stěhuje do zahraničí a cestuje po světě ve věku 50+ let?
Každý, kdo si to může dovolit ve smyslu, že: nemá nebo se chystá vyřešit své závazky (leasingy, hypotéky apod.). Cesty existují pro více z nás, než si myslíme. Každý, kdo se zastaví a zamyslí se nad tím. Všichni v této vypjaté době jsme začali více přemýšlet o tom, jak žít takový život a životní styl, který povede k naší spokojenosti a naplnění. A nemám na mysli drahé domy, auta nebo jiné vymoženosti dnešního světa. Ale „NĚCO“ skutečného, co nás vnitřně naplní. Každý to hledáme a najdeme jinde. V pořádku. My to našli tady – na Madeiře.

Nikdo z nás nemůže změnit minulost. Naše síla je v naší přítomnosti a využití možností, jaké se nabízejí. Chceme se zaměřit na naši budoucnost v rámci možností, které můžeme ovlivnit. Investujeme do naší budoucnosti, a tím i do našich dětí. Mnoho lidí se rozhodlo nebo teprve rozhodne stejně. 

To máme společné s mnoha dalšími expaty. Jakmile opustíme svou zemi, zjistíme, že jsme všichni narazili na stejnou zeď. Rozhodli jsme se, že se chceme přestěhovat a žít v méně stresujícím místě. Chceme žít v místě, které odpovídá naší energii. Už to není jen o tom, kde jsme se narodili a chodili do školy. Je to o tom cítit se bezpečně, spokojeně a ve společnosti lidí, kteří vyzařují podobnou energii. Jinak flow nefunguje.

Proč je život v zahraničí pro člověka ve věku 50+ let tak fascinující
Věřím, že je to další šance na život, na osobní posun. Všichni to chceme a potřebujeme. Chceme konec enormního tlaku, nesmyslných omezování, nařizování a dalších bludů, které ovlivňují náš soukromý i společenský život a náladu v ní. Chceme prostě jen v klidu žít, vidět růst našich dětí, vychovávat je a vést podle našeho nejlepšího svědomí a pracovat / podnikat v tom, co umíme, co nás baví. Není to tak, že by naše minulost byla špatná nebo že bychom chtěli, aby věci byly jinak. To vůbec není ono. 

Je to prostě tak, že chceme převzít kontrolu nad svými vlastními životy a nepochodovat spolu s masami. Každý z nás, v nějaké formě se potkal v životě s lidmi, kteří si mysleli, že stěhování do zahraničí není pro ně to nejlepší. Nastal ale určitý okamžik ve společnosti (vlastně jich bylo víc) a my jsme se rozhodli, že to možná není pravda. Pravdou je, že máme to štěstí a sami jsme se mohli rozhodnout, jak budou vypadat další naše dny, měsíce i roky.

Proč lidé odkládají stěhování do zahraničí, dokud nebudou starší? 
Odpověď je jednoduchá: o těchto věcech obvykle nepřemýšlíme. Ve skutečnosti si myslím, že jsme tak rozptýlení a tak zaneprázdnění, že se ve věci, jako je tato, obvykle ztrácíme. Snažíme se vychovat naše děti, poslat je na vysokou školu, pomoci jim se vdát, pomoci našim stárnoucím rodičům. 

Málokdy se zastavíme, abychom přemýšleli o věcech, po kterých opravdu toužíme. Často odkládáme svá přání a potřeby stranou, abychom pomohli druhým. To je chvályhodné, ale nikdy bychom se neměli dostat do bodu, kdy cítíme, že náš život a to, co chceme dělat, už není důležité nebo že to opravdu už není možné. Budeme litovat, že jsme v životě neudělali věci, které jsme měli možnost udělat a které bychom dělat chtěli. To v nás zanechává pocity smutku a frustrace. 

To je bolest, kterou lidé cítí, když si uvědomí, že jim jejich život utíká mezi prsty, aniž by tvořili to, k čemu cítí, že byli stvořeni. To je obvykle známé jako krize středního věku. Tito lidé odložili a později vzdali všechny své naděje a sny. 

Kdy je pozdě uvažovat o stěhování do zahraničí? 
Nikdy není pozdě vrátit se k těmto myšlenkám a snům, které jsme kdysi měli. Nikdy není pozdě soustředit se a přivést svou pozornost zpět k věcem, které milujeme. Ve skutečnosti to může být nejlepší čas v našem životě právě v tom věku, ve kterém se nacházíme. Osobně tu znám pár lidí z různých částí světa, kteří se rozhodli v 25, jiní ve 40 a 55 a někteří těsně po 60. Říká se, že bychom měli žít přítomností. Ano, naše síla je v přítomnosti, tu můžeme ovlivnit. Minulost je pryč a budoucnost je taková, jakou si ji připravíme právě teď. 

Měli bychom si udělat čas na analýzu toho, kým jsme se stali, protože ve věku 50 let už nejsme stejní lidé, jako jsme byli ve věku 20, 30 nebo 40 let. Nyní máme jinou vizi svého života ovlivněnou životními zkušenostmi, zklamáními, úspěchy i neúspěchy, výzvami i vizemi a pokud tuto vizi ještě nemám, teď je čas ji vytvořit. Takže nikdy není pozdě zjistit, kdo jsme, kým chceme být a jak chceme žít svůj život dál. 

Naši nejbližší možná najdou inspiraci v tom, když uvidí, že ve svém životě dosahujeme úspěchů a děláme věci, které máme nejraději. Také je to může povzbudit, aby si našli čas a udělali totéž pro sebe. A rozhodně si přejeme pro své nejbližší to nejlepší, aby je v životě potkalo, aby uspěli … Možná je takovým krokem inspirujeme. Možná ne, ale to nevadí, děláme to přece pro své přesvědčení a sny a pro ty, kdo v nás věří. Opravdoví přátelé a členové rodiny zůstávají i při překonávání překážek. Jsou nám oporou.


Je těžší žít v zahraničí? 
To opravdu není. Většina lidí dělá věci složitějšími, než jaké ve skutečnosti jsou. Jinými slovy, je to strach z neznámého. Na začátku jsem ho taky měla. Není to složité, ani těžké. Život v zahraničí znamená stejné povinnosti jako život v naší domovské zemi. Víte, že budete potřebovat jíst. Víte, že budete platit nájem nebo hypotéku. Víte, že budete cestovat. Víte, že budete potřebovat oblečení, lékařskou péči a vše ostatní, co přichází s běžným každodenním životem. 

Je to těžké? Ne nutně, ale máme strach, který se v nás za ta léta nahromadil a který nám říká, že jestli nejsme bohatí nebo super bohatí, neexistuje způsob, jak bychom mohli žít v zahraničí. Že není možné, abychom si něco takového mohli dovolit. Toto je taky nepravdivé. Nicméně, chvíli trvá, než si představíme život v zahraničí. Strach se zmocnil naší mysli, takže pokaždé, když pomyslíme na život v zahraničí, zvedne se zeď. To nám brání jít vpřed. 

Existuje strach, který musíme překonat. Musíme zkoumat a nacházet odpovědi na otázky jako v každodenním životě. Když jdeme do práce nebo vykonáváme jakýkoli typ podnikání, máme otázky, na které je třeba odpovědět, a je třeba provést svůj vlastní průzkum, abychom na tyto otázky našli odpovědi. 

Budou to otázky typu, kam půjdu? Kde budu bydlet? Co budu dělat? Na všechny tyto otázky existují odpovědi a neliší se od toho, co děláme každý den ve své původní domovině. 

Můžete pracovat v cizí zemi nebo na dálku? 

Je to možné? Ano absolutně. Pokud máte kariéru, po které je poptávka. Taková poptávka není pouze v Evropě, Velké Británii nebo USA a Kanadě, poptávka je po celém světě. Pokud jste například zdravotní sestra, o které víme, že sester je vždy nedostatek, může sestra žít kdekoli na světě.

Totéž platí pro inženýry, IT techniky i učitele. Osobně tu znám dvě cizinky, které učí na soukromých školách a platově jsou velmi spokojené. Portugalsky nemluví, ale anglicky ano. Tyto profese jsou žádané bez ohledu na to, kde se rozhodneme žít. Z tohoto důvodu jsou talenty každého z nás, které nám byly dány do vínku, potřeba všude. Doporučila bych každému, aby se nad tím zamyslel/a, protože mnozí mohou žít skutečně kdekoli na světě. 

Pokud vlastníme firmu a tato firma vám zajišťuje příjem, můžeme svůj podnik vždy prodat, nebo si můžeme najmout někoho jiného, aby za nás podnik vedl. To vše jsou věci, které je třeba vzít v úvahu, když děláte svůj vlastní průzkum, který vám má umožnit reálné rozhodnutí. Můžete zjistit, jaké je nejlepší řešení pro vaši vlastní situaci.

Jste v důchodu?
Proč s důchodem čekáme do 65 let? Pokud jste v důchodu, měli byste vědět, že po celém světě žijí expati jako vy. Češi mají prostě zakořeněno, že bydlí pokud možno celý svůj život na stejném místě, ve stejném domě nejlépe. Líbí se mi inspirativní příběhy lidí z Velké Británie, Evropy, Ameriky nebo Kanady, doposud spíše vyjímečně důchodců Čechů. Rozhodli se žít v zahraničí a mohou žít kdekoli. Mnozí mají důchod nebo svůj projekt, stále pracují. I toto může být řešení. Péče o seniory funguje velmi dobře v mnoha zemích světa nejen v Evropě, USA či Kanadě. Ale třeba i v Thajsku, či Singapuru.


Jaké kroky je potřeba podniknout?

Důležité je prozkoumat svou cílovou destinaci:
Udělejte si čas na důkladný průzkum země a lokality, kam se plánujete přestěhovat. Zvažte faktory, jako jsou životní náklady, systém zdravotní péče, bezpečnost, klima, kultura a jazyk. Pokud je to možné, navštivte místo nebo se spojte s komunitami expatů online a získejte informace z první ruky. Na sociálních sítích jich najdete spousty v každé zemi, která Vás přitahuje. 

Pokud vás pohltila Madeira jako nás, stáhněte si tento e-book zdarma, kde najdete krok za krokem procesu stěhování, první nutné kroky v nové zemi a mnoho užitečných kontaktů.

Finanční plánování /bydlení a logistika:
Zhodnoťte svou finanční situaci a zjistěte, zda máte potřebné zdroje na podporu vašeho záměru emigrace a udržení vašeho životního stylu v zahraničí. Určete si své možnosti bydlení a předem udělejte nezbytná opatření. Pokud vlastníte nemovitost ve své domovské zemi, zvažte, zda ji prodat, pronajmout nebo si ponechat. 

Naplánujte si logistiku přepravy vašich věcí nebo zvažte zmenšení a prodej nepotřebných věcí.

Vízové a právní požadavky:
Seznamte se s vízovými požadavky a požadavky na pobyt ve vámi zvolené zemi. Prozkoumejte potřebné dokumenty, povolení a veškerá omezení, která se mohou vztahovat na vaši situaci. Může být užitečné poradit se s imigračním právníkem nebo požádat o radu příslušné vládní orgány. Na Madeiře je to vcelku jednoduché díky členství Česka v Evropské unii. Jednoduché v tom, že nepotřebujete žádné zvláštní dokumenty kromě pasu a licenci vlastnictví domu na ostrově nebo nájemní smlouvu. Více v e-booku.

Jazyková a kulturní adaptace:
Pokud má cílová země jiný jazyk nebo kulturu, je užitečné začít se jazyk učit a seznámit se s místními zvyky a tradicemi. To vám usnadní přechod a zlepší vaši schopnost komunikovat a integrovat se do komunity.

Zdravotní péče a pojištění:
Prozkoumejte systém zdravotní péče ve vaší nové zemi a ujistěte se, že máte odpovídající zdravotní pojištění. Zjistěte, zda vaše stávající pojistka bude v zahraničí stále platná, nebo zda si musíte pořídit nové. Na Madeiře funguje státní zdravotní péče zdarma. Je zde propojena se sociálním systémem, tedy je nutné tu být plátci daně, pro její využívání nebo být v důchodovém věku a doložit dokumenty ze své domovské země k jejímu bezplatnému využívání.

Další možností zde je privátní péče, kterou vám pokryje z větší části komerční pojištění. Je také důležité si zjistit a porozumět, jaký pro vás v budoucnu vyplývá jakýkoli důchod nebo důchodové dávky, které můžete mít ve své domovské zemi.


Sociální a podpůrné sítě: 
Vybudování sociální sítě ve vaší nové zemi je důležité pro vaši celkovou pohodu a pocit sounáležitosti. Připojte se k místním skupinám expatů, společenským klubům nebo organizacím, které odpovídají vašim zájmům. Zapojte se do komunitních aktivit a buďte otevření setkání s novými lidmi. Na Madeiře je celá škála sportovního i kulturního vyžití. Existují tu malé komunity, které jsou velmi přátelské a otevřené cizincům: latin dance, golf, padel, divadlo, joga, jazyky, motocykly, veteran cars, adrenalinové sporty ….


Zůstaňte ve spojení s blízkými: 
Stěhování do zahraničí neznamená ztrátu kontaktu se svými přáteli a rodinou. Neděláte tlustou čáru za svým minulým životem, nepálíte mosty, jen se posouváte kupředu. Využijte technologie a zůstaňte ve spojení prostřednictvím videohovorů, aplikací pro zasílání zpráv a sociálních médií. Naplánujte si návštěvy doma nebo pozvěte své blízké, aby vás navštívili ve vaší nové zemi. Za nás musím říct, že není měsíc, abychom byli sami bez osobní ho setkání bývalých přátel, známých nebo rodiny 🙂


I proto jsme zvolili Madeiru, je dostupná letecky do 5 hodin z Česka. Někdy sice naše milé návštěvy zažijí trochu adrenalinu při přistání, ale to co následně při svém pobytu na Madeiře vidí a zažijí jim vleje energii do žil a pozitivní náboj do mysli. Někdy odlétají s bolavými svaly 😀 kdo zažil Madeiru, chápe a kdo ne, pochopí, až Madeiru navštíví 😀


Zažijte a přijměte nové zkušenosti: 
Stěhování do zahraničí nabízí šanci ponořit se do jiné kultury, vyzkoušet nové aktivity a prozkoumat nová místa. Buďte otevření k přijetí místních zvyků, kuchyně a životního stylu. Hledejte příležitosti k osobnímu učení a růstu. Je to jako nová krev v celém těle a okysličená mysl. 


Tenhle restart snad všem vlije obrovskou chuť tvořit a zároveň probudí v člověku různé pocity, které se překrývají jako jsou velká pokora, radost z každého malého úspěchu nejen svého, ale i lidí ve svém okolí, vděčnosti vůči všem, kteří nezištně podají pomocnou ruku a taky za všechnu tu krásu kolem nás, že můžeme být její součástí.  


Vyhledejte odbornou radu: 
Pokud si nejste jisti procesem, máte obavy, zvažte možnost vyhledat odbornou radu od specialistů na přemístění, zkušených finančních specialistů nebo konzultantů pro expaty, kteří se specializují na pomoc jednotlivcům se stěhováním do zahraničí, protože mají osobní zkušenost.

Detailní informace našeho přesunu spolu s kontakty i tipy najdete v mém e-booku volně ke stažení ZDE.

Zajímáte se o nemovitosti na Madeiře nebo uvítáte pomoc s legislativními kroky při koupi nemovitosti, podnikání? Sledujte mé FB stránky, staňte se jejich součástí ZDE.

Pro nás stěhování na Madeiru v 50 rozhodně byla transformační a obohacující zkušenost. Přijali jsme nová dobrodružství, které nám nabídla nové životní příležitosti. Buďte připraveni a udržujte si pozitivní myšlení, když se pustíte do této nové kapitoly svého života.

Zajímá vás, jak se žije na Madeiře? Přidejte se k uzavřené skupině: Ze života na Madeiře

PŘEDSTAVTE SI ŽIVOT v domě u oceánu!
Zdá se vám to jako (ne)uskutečnitelný sen?

Ukáži vám, že SPLNĚNÍ takového SNU je mnohem dosažitelnější,
než jste si kdy mysleli! Čtěte ZDE.

Celý dospělý život plní především dvě role: vždycky propojovala podnikání s rodinným životem. Je šťastnou mámou 2 + 1 a v roce 2022 se pro ni a její rodinu stal život na ostrově vášní. Podařilo se jim vybudovat ZÁZEMÍ na magickém ostrově. Je autorkou eBooku #MadeiraDream - Vytvořte si ZÁZEMÍ na ostrově aneb získejte "NEFÉR" náskok před ostatními. Pomáhá lidem najít jejich vlastní kousek ráje uprostřed Atlantiku 🌴. Pomáhá lidem s laskavým srdcem, láskou k přírodě, svobodnou, kreativní myslí a pozitivním přístupem k životu. Lidem, kteří sní o svém 🏡 na 🏝! Její příběh najdete ZDE
Komentáře
  1. Monika Dvorak napsal:

    Nevím, jaké zdroje používáte, pane Jaromíre, ale noční teploty aktuálně neklesají pod 20 stupňů a ani klesat nebudou. V únoru (nejstudenějším měsíci na Madeiře) klesají v noci ke 14 stupňům. Déšť může být, ale ne tak jak jej znáte z ČR – trvalý, studený …. Tady jsou přeháňky, někdy jako když vylévají oceán a jindy jen tak pár kapek. Můžete psát na: madeira@monika-dvorak.cz

  2. Jaromír Metelka napsal:

    Zdravím,prosím o potvrzení či vyvrácení informací o podnebí na Madeiře v termínu od 5.9. Dostupné kanály věští déšt a noční hluboce podzimní teploty.Někde na Vás číhá nějaký ten Pulitzer.Děkuji velce M.

  3. Jaromír Metelka napsal:

    Zdravím, moc pěkně napsáno, obávám se, že Váš text mě posune v emigračním rozhodnutí. Od 4.9. budu pobývat na Madeiře, tak se uvidí. Děkuji za skvostný text. M.

    • Monika Dvorak napsal:

      Pane M., děkuji Vám za Vaši vstřícnou zpětnou vazbu ohledně článku a především za milý osobní telefonát. Je skvělé slyšet, že Vás text oslovil a zaujal natolik, že přemýšlíte o návratech ke svým snům? Nebo novým snům. Přesunutí do jiné země a zahájení nového života může být vzrušující rozhodnutí plné výzev a příležitostí.

      Pokud plánujete pobyt na Madeiře od 4.9., jsem si jista, že si vychutnáte krásy ostrova naplno a získáte mnoho nezapomenutelných zážitků. Madeira je známá svou úchvatnou přírodou, nádhernými výhledy a příjemným podnebím, které by Vám mohlo nabídnout zajímavé možnosti pro váš nový životní styl.

      Při rozhodování o emigraci je důležité pečlivě zvážit všechny aspekty a připravit se na nové výzvy, které s sebou přináší. Je dobré si udělat průzkum o místním způsobu života, pracovních příležitostech a případných jazykových bariérách, kterým byste mohl čelit.

      Určitě se ozvěte těsně před Vaším příletem na Madeiru. Sejdeme se a probereme možnosti zde na Madeiře (včetně zdravotního pojištění) a jaká cesta by mohla být vhodná právě pro Vás, pro takový krok. Opatrujte se, srdečně zdravím z Madeiry. Monika

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů